Nyitramenti Captain Blood

 


Cikkek

Collie-ról

Magunkról

Nyitramenti tenyésztés története

Büszkeségeink

Nem championok

Hírek

Kiskutyák

Törzskönyvek

Keresés

Barátaink

Vendégkönyv

Főoldalra

e-mail

Shelties

 

 

A 2009-es Crufts kiállítás.

A Crufts – minden kutyásoknak Mekkája, és főleg, ha angol fajtáról van szó. Nincs világon másik kiállítás, ahol ilyen számú nevezést lehet látni. 1985-óta járunk Angliába, colliek hazájába és 2005-ben először nem csak nézegettük az angol állományt, hanem kezdtünk versenyezni saját kutyákkal. Mostani Crufts már harmadik volt, ahol versenyen részt vettünk. Így angol út nekünk már elég szokásos, de meg is izgalommal tölt el az ott lét. A csatorna látványa, komphajók, a baloldali közlekedés – mind különlegesek.

Ilyen hajóval már több szőr átmentünk a La-Manchon.

Doveri vár és sziklák.

A tavai Cruft’s siker után, mikor kutyánk "Tramp" második legszebb kan lett ( 132 nevezett kan között), újból elfogott a verseny láz.
Úgy döntöttünk, hogy idén Cruftson Tramp apja, - "Ranger" nevű, János kedvenc kutyája fog versenyezni. Rangernek örök Crufts kvalifikáció van, azért mert 2005-ben egyig legrangosabb Angol klub - British collie klubkiállításon nyílt osztályban második lett és így szerzett Angol Kennel klubtól „Stud number”t.
Ezért Rangernek van joga bármikor Crufts kiállításon részt venni. Ezen kívül Ranger – Interchampion, ezeknek kutyáknak nem kell külön Crufts kvalifikációt szerezni. Ranger idén Májusban tíz éves lesz. Természetesen Veterán osztályban indultunk vele. János lelkesen készítette Ranger erre a legfontosabb kiállításra, rendszeresen kilométereket futott vele, hogy kutya legyen jó fizikai formában. Természetesen legjobb ételt is kapót a kutya - csúcsminőségű Bosch Bio tápot idős kutyáknak. Kutya igen jó formát mutatott, de akkor is nagyon izgultunk mi lesz. A Crufts-on minden osztályban komoly konkurencia van. Most is Veterán osztályban 13 kan volt, közöttük Angol Championok és CC győztesek voltak.

"Ranger" Cruftson Veterán osztályban.

Bírálat közben...

A második kutyánk, akit bemutattunk a Crufts-on, fiatal szukánk –
Kristmas Lav Miss Wow Wow (híres tenyészkanunk, Világ győztes Nyitramenti Captain Blood lánya). „Merry” Zágrábban Novemberben szerezte Crufts kvalifikációt. A Cruftson pont 12 hónapos volt, “Special Junior” osztályban volt nevezve.
2008-ban még három Nyitramenti kutya szerzett Crufts kvalifikációt:
Nyitramenti X-tra Gold, Nyitramenti X-tra Personage és
Nyitramenti Yachtman.
X-tra Gold és X-tra Personage gazdai Mária és Szabina kiakarták próbálni a Cruftson kiállítani kutyákat. Így kiscsapatunkban 4 collie lett. Ezen kívül csatlakozott hozzánk Kakas Tímea sheltie Elwinggel mivelhogy ketten nem túl sokan helyet foglaltak a kocsiban.

2009 Cruftson Veterán osztály győztes Ranger von Belvedere.

2009 Március 7-kén felkerestük Conventryben a szokásos szállásunkat, mely igen közel volt a Crufts helyszínéhez. Felkészítették: a lányok a kutyákat, majd lepihentünk.
Reggel korán 6 órakor keltünk és indultunk a kiállításra. Elsők között érkeztünk bokszainkhoz. Itt találkoztunk Bárdos Mónikával és Csurgai Brigittával, akik már egy héttel ezelőtt érkeztek Angliában, azért, hogy nem csak Cruftson kiállítottak kutyáikat, hanem British Klubkiállításon is. Így 2009-es Cruftson 6 hosszúszőrű collie volt Magyarországról.
Összesen a kiállításon 272 collie volt nevezve 2 bíróhoz. Két angol fajta specialista bíró bírált. A kanokat - Mr J.B Bisham (Bridgedale collie-sheltie kennel tulajdonosa), a szukát - Mrs A. Hodgson (Tameila collie kennel tulajdonosa).
A verseny nemenként 10 osztályban folytatódott. De Angliában egy kutyával több osztályban lehet indulni. Legnagyobb számú „Yearling bitch” – osztály volt – 27 kutyával. Pont oda sikerült nevezni mindkettő magyar növendék szukát – Dragon Gold Impact of Beauty és Nyitramenti X-tra Personage. Legkevesebb nevezési szám “Special Puppy Dog” osztályban volt – 8 kutya. De pont ebből az osztályból lett Crufts győztes kan, aki Fajtagyőztes is lett.
Angol szabályok szerint mindig a veterán kutyákkal kezdik a bírálatot. Kedvenc kutyánk Ranger start szám szerint elsőnek kezdte meg a kiállítást. Hiba nélküli végezte a feladatokat, kitűnően mozgót. Ez után jöttek a többiek. Izgalmas verseny volt. A bíró kiválasztotta a legjobb 5 kutyát. Ranger benne volt. Újabb mozgások is kitűnően sikerültek. Ez után a bíró elsőnek választotta meg öt. Könnyek között örültünk győzelmünknek. Eddigi eredményeihez – 2004 Európagyőztes, 2005 Holland Collie Klub legszebb kanja, 2006 Hungária Klubgyőztes, British Collie Klub kiállításon osztály második, Interchampion, - most hozzáadódott Cruftson Veterán első hely! Nagyon sokan gratuláltak, angol és külföldi tenyésztők.

"Merry" Cruftson Special Junior osztályban. .

Másik körben ezután fiatal szukánk Merry indult „Special Junior” osztályban. Bár Merry egyig legfiatal volt osztályban, de mozgása és testfelépítés a legjobb volt. A bírónő második helyet adott neki. Igen örültünk!

Kristmas Lav Miss Wow Wow "Merry" - 2009 Cruftson Special Junior osztályban második lett.

 

Következő verseny újra kan körben folytatódott. Nyitramenti X-tra Gold –„Royal” volt állítva Graduate osztályban. 21 kutya volt nevezve ebben osztályban. Royal negyedik lett! Ez is igen nagy siker volt.

Nyitramenti X-tra Gold és egy angol kan Chantique Scrappy Doo For Barrenclough
bírálat közben

Mária és Szabina Royallal a Crufts boksszal. Negyedig helyezett kutya zöld színű kártyát és rozettát kap.

Párhuzamosan „Yearling bitch” osztályban történt bírálat, ahol
Nyitramenti X-tra Personage és Dragon Gold Impact of Beauty voltak benevezve. Mind ketten, sajnos, helyezetlenek lettek, de ez az osztály volt a legnagyobb nevezésszámú.

Miklós Szabina vezette fel saját kutyáját Nyitramenti X-tra Personage.

Bárdos Mónika kutyájával Dragon Gold Impact of Beauty

A Crufts nem csak egy kutyakiállítás, oriás a lehetőség barátokkal és ismerős kutyásokkal találkozni.

Híres angol tenyésztő Brian Hawkins és francia tenyésztő Odile Foy.
Kutyája osztály első lett.

Brian Hawkins és János Balázsovits.

International Collie Society standnál.

Sandra Wigglesworth, aki angol legendás Sandiacre kennel tulajdonosa és János.

A kanok bírálata nagyon dinamikus volt. Kora délután már CC összevetésben behívták 10 osztály győztest. Közölük a biró legfiatalabb kutyát választotta, mind a legszebb kant. ResCC egy nagyon látványos, gold sable, 3 éves kan lett, mai napon vezető angol Samhaven nevű kennelből származott.

Ranger CC összevetésben, melletünk 2009 Crufts győztes kan.

János és Ranger. Mindkettő nagyon büszkék a Crufts eredményre.

Brilyn See The Difference - egy nagyon eredményes angol szuka, aki mi kutyánk
CH Nyitramenti Your Majesty of Snow Hills unokája.

Utolsónak jött Brigitta Nyitramenti Igneous LaceCsipke”vel nyílt osztályban. „Csipke” kiváló formában volt, kiemelkedet az osztályában, jó mozgása, szépsége a nézőket elbűvölte. Nagyon sok angol tenyésztő ismeri ezt a híres kutyát, aki 2004 Európagyőztes, 2006 Világgyőztes, 2008 Európa Veterán győztes és Fajtagyőztes, Hungária, Osztrák, Német, Holland Klubgyőztes, Interchampion és 6 ország championja. Nagyon reméltük, hogy jó helyezést ér el. Sajnos nem így lett! Valahogy nincs szerencséje Angliában.

Brigitta Csipkével a körben.

 

Mozgás.

 

 

 

Helyezetlen Csipke - balra, jobbra - CH Samhaven Music, aki második lett.

Jobbra - Csipke és balra - CH Buebezi Black'N Pretty For Derbypark, aki negyedik lett.

Végül idén Crufts győztesek két blue merle kutya lett, akik egy kennelből származnak, egy tulajdonban vannak és legközelebbi rokonok - anya és fia. Természetes hatalmas gratuláció jár Ladnar kennel tulajdonosoknak ilyen fantasztikus sikerért.

2009 Crufts győztesek - CH Ladnar Maid Sweet és Ladnar Kingfisher,
aki Fajtagyőztes is lett.

Lucky Luke Elenmire Blue Elwing - első és egyetlen magyar sheltie, aki részt vett a Crufts kiállításon.

Hétfőn reggel olyan gyönyörű napos idő volt, tipikusan angol széllel, hogy nem volt szabad kihagyni a lehetőséget, hogy a kutyákról szép képeket csináljunk. Eredményekkel teljesen megvoltunk elégedve.

Nyitramenti X-tra Gold "Royal".

 

Nyitramenti X-tra Personage "Zajna".

 

Bye-bye kis vendégszerető szálloda szerencsés neveddel.

Programunkban utolsóként repülő múzeum szerepelt, amely nagyon közel volt hozzánk.

 

János kedvenc repülőjével.

Híres F-4 (Phantom), mely Vietnámban harcolt.

Vissza A lap tetejere

Nyitramenti collies, 2009
Magyarország 2132 Göd, Margit u., 4
tel. 06 27330522, 06 306310733