Nyitramenti Captain Blood

 


Cikkek

Collie-ról

Magunkról

Nyitramenti tenyésztés története

Büszkeségeink

Nem championok

Hírek

Kiskutyák

Törzskönyvek

Keresés

Barátaink

Vendégkönyv

Főoldalra

e-mail

Shelties

 

 

Ranger von Belvedere

Ranger von Belvedere, nekünk Ranger, 2003-ban négy évesen került a családunkba.
Érkezése nem volt véletlen. Körülbelül 2002-ben úgy éreztük, hogy ideje frissíteni az állományunkat és ehhez szükségünk van egy tenyészkanra. Nem akartunk a kedvenc vonalunktól (Brilyn Supertramp) eltérni, de szükségünk volt arra,
hogy a törzskönyvében más a mi vonalunktól eltérő Supertramp leszármazott legyen. Különösen azt szerettük volna, hogy legyen egy nekünk idegen anyai vonal az új tenyészkan családfájában.
A 90-es évek végén, ill. a 2000-es évek elején gyakran jártunk Németországba kiállítani. Itt figyeltünk fel a Belvedere kennelre. Az egyik kiállításon láttam egy gyönyörű szukát ebből a kennelből, Malouine’s Spread Your Wings volt az. Ugyanezen a kiállításon láttam a lányát is (New Line von Belvedere), aki épp olyan kiváló volt, mint az anyja, ő lett a fajta győztes. Megjegyeztem ezt a két kutyát. 2000-ben a magyar klubkiállításon szerepelt Running Girly von Belvedere - New Line teljes testvére -, akinek a tulajdonosa Kreckova asszony (Csehország), a Zlate Jalny tenyészet tulajdonosa. Könnyedén elnyerte a Fiatal Klub győztes címet, később elnyerte a Magyar Junior Champion címet is. Ugyanakkor egy német magazinban (Collie Revue) felfigyeltem egy hirdetésre, amelyben egy kant kínáltak fedezésre a Girly alomból. A kutya neve Ranger von Belvedere volt, aki még a Belvedere kennelben élt. A fotó alapján nehéz volt megítélni a testfelépítését, de a feje, az arckifejezése nagyon tetszett. Nagyon fontosnak tartottam, hogy minden szükséges egészségügyi papírja rendben volt (negatív CEA, csípő diszplázia). Úgy gondoltam, hogy a még fiatal Joshren Noreen Gloidh-nek később nagyon jó párja lenne.

Sea Dreamer's I'm Maikel – Ranger apja.

Német Klubgyőztes Malouine’s Spread Your Wings – Ranger anyja.

2003 elején megtudtam, hogy a Belvedere kennel egyik tulajdonosa elhunyt és a kutyákat eladják. Azonnal megkértem Németországban élő barátnőmet, Natasha Herndont, hogy vegye fel a kapcsolatot a Belvedere kennel tulajdonosával Martine Würfellel és érdeklődjön Ranger után. Válasza rossz hír volt nekem: igaz, hogy nem adták el, de Ranger Prágába, Jarmila Kreckovahoz a Zlata Jalny kennelbe került. De a csillagok állása kedvezőre fordult. 2003-ban meglátogattam a Zlata Jalny kennelt, mert Girly-t, a mi Nyitramenti Captain Blood-unkkal pároztattuk és természetesen akartam egy kölyköt az alomból. Cap és Girly kölykei hozták el a lehetőséget, hogy Ranger-rel személyesen is találkozzam.

Ranger portréja, amit első találkozásunkkor Prágában készítettem.

Elsősorban úgy néztem rá, mint egy, a mi tenyésztési vonalunkba illő tenyészkanra és mindent rendben találtam.
Nem túl magas, de erős csontozat, kompakt testfelépítés, kitűnő mellkas és még kitűnő idegrendszerű is. Nagyon jó benyomást keltett.
De a legfontosabb a fantasztikus fej, a csodás arckifejezés volt. Nagyon megörültem, hogy ebben a vonalban egy ilyen remek kutya van, aki ilyen jól néz ki. Akkor úgy gondoltam, hogy nem baj, hogy nem a miénk, Prága nincs nagyon messze. A lényeg, hogy a tenyésztésben elérhető és kitűnő párja lesz néhány lányunknak. Azért, amikor hazaértem, felvettem a kapcsolatot a Martine Würfellel és jeleztem, hogy továbbra is szívesen megvenném Rangert. Néhány hónappal később egy váratlan, de remek hírt kaptam: Ranger eladó!!! Éljen! Indulás Németországba, mert Ranger újra ott volt. Nem voltam boldogtalan, hogy láthatom a Belvedere kennelt, ahol láthattam néhány nagyon szép kutyát, mindenek előtt Ranger apját, aki akkor már nagyon idős volt. Még most is sajnálom, hogy ez a kutya nem kapott nagyobb reklámot, akkor sokkal szélesebb körben lehetett volna használni a tenyésztésben.
Így került Ranger hozzánk a Nyitramenti kennelbe. Nem mondhatjuk, hogy a beilleszkedése könnyű volt. Jánossal csak lassan barátkozott meg, de aztán, amikor összeszoktak kapcsolatuk egy igen erős, valóban igaz barátsággá vált.
Amikor Rangert megvettük elsősorban a tenyésztésben szántunk neki szerepet, nem gondoltuk, hogy ilyen rendkívül sikeres, fényes kiállítási karriert fog befutni. Ranger szerette megmutatni magát a ringben. Ha ember lett volna azt mondtuk volna rá, hogy egy igazi showman. Az volt a legjobb, hogy mindig örömmel mutatta meg kiváló, erőteljes mozgását, függetlenül a kiállítási körülményektől. Mindegy volt neki, hogy szabadban vagy csarnokban, füvön, padlón, szőnyegen stb. Nagyon jó volt és az eredmények azonnal jöttek.

Ranger bemutatja mozgását egy kiállításon. .

Természetesen Hungária Champion lett, de még mielőtt ezt a címet elérte volna, 2004-ben a Barcelonai Európa Kiállításon megszerezte a CACIB címet és így az Európa győztes címet.

A Barcelonai Európakiállitáson legjobban szerpelt magyar colliek.
Három Európagyőztes: balról jobbra: Nyitramenti Igneous Lace - Európagyőztes szuka és Fajtagyőztes,
Ranger von BelvedereEurópagyőztes kan, Kőakói Old Cockie - Fiatal Európagyőztes.
A bíró - Mr J.B Bisham (GB, Bridgedale)

Ranger ezzel a győzelemmel jogot szerzett az indulásra a 2005-ös Crufts-on.
Úgy gondoltuk, hogy megmutatjuk magunkat Angliában is. Akkoriban nem volt ez természetes, abban az időben a kontinensről csak néhány kutya vett részt angol kiállításokon. Úgy döntöttünk, hogy Ranger-t az igen jelentős British Collie Club Championship kiállításon, - amely a Crufts előtti héten került megrendezésre - is kiállítjuk. Elindultunk a British Collie Club Championship legerősebb, legnépesebb osztályában, a nyílt osztályban. Fantasztikus eredményt értünk el! Ranger második lett az osztályában, az a nagyon szép blue merle előzte meg aki megnyerte a CC címet, majd fajtagyőztes is lett. Így ő lett az első a kontinensről származó kutya aki nem csak részt vett a versenyen, hanem a Res CC címért is ringbe szállt.

Ranger a versenytársaival a British Collie Club Championship ringjében.

Ranger osztályában második lett a British Collie Club Championship kiállításon.

Ranger a Yorkshire-i dombokon.

A Crufts-on is a nyílt osztályban indultunk, de itt sajnos nem értünk el helyezést.

Ranger a 2005-ös Cruftson

Még mindig 2005 tavaszán Ranger elindult a kontinens egyik legnagyobb klub kiállításán a Holland Collie Klub kiállításon. Mint az ezen a kiállításon megszokott 200 collie volt nevezve. Ismét egy fényes nap Ranger kiállítási karrierében: megnyerte a CAC kártyát, tehát ő volt a legszebb kan a kiállításon.

Ranger Holland Kubkiállitáson.

 

Emlékkép Hollandiából két skótdudással.

2006-ban 7 évesen Ranger megnyerte a Magyar klubkiállítást.
Ezen kívül CACIB címet nyert Luxemburgban, ezzel befejezte a International Champion címet, és Luxemburgi Champion lett.

Ranger a Luxemburgi kiállításon.

Hazaérkezve a kiállításról.

Ez a kép a Magyarklubkiállításon készült, amelyet Ranger 7 évesen nyert meg.

Még mindig 2006-ban részt vettünk Olaszországban egy nagy speciál kiállításon, amely egybe esett az Internationale Collie Society találkozójával. Ranger a rendkívül erős champion osztályban második lett.

Képek a Monzai kiállításról.

2008-ban indult Ranger veterán karrierje, ami szintén nagyon sikeres volt.
A Magyar Veterán Champion cím mellet háromszor lett a Legszebb Veterán klub kiállításokon, Magyarországon kétszer és Szlovéniában. A nekünk legkedvesebb eredmények a 2009-es Crufts-on a Veterán osztály megnyerése és a Pozsonyi világkiállításon elért Veterán Világgyőztes cím. A veterán osztályban elért eredmények most is melegséggel töltik el a szívünket.

Ranger a veterán osztály győztese a 2009-es Cruftson

Legszebb veterán a 2009-es Magyar Klubkiállításon.

Győzelem a Pozsonyi világkiállításon.

Kép a Francia klubkiállításról.

Ranger utolsó győzelme Celjében, a Szlovén klubkiállításon, amit az 2010-es Európakiállítással egy időben rendeztek.

Utolsó portré 13 éves korában.

Ahogy terveztük sikerült Rangert beilleszteni a tenyészprogramunkba, és néhány collie tenyésztő barátunk is igénybe vette Rangert, mint tenyészkant. Összességében nem született tőle sok alom, de minden alomban volt legalább egy figyelemre méltó, kiemelkedő utód.
2004-ben születettek meg az első utódok nálunk és a Kőakói kennelben. A nálunk született kölykök – 3 kan és 4 szuka - anyja IntCH Joshren Noreen Gloidh volt. Közülük a legsikeresebb Bulgár, Szerb, International Champion
Nyitramenti Queen of Beauty. Hogy is mondják? „Nomen est omen.” Két lánytestvére – Quelle és Quimberley – is szép sikereket ért el a juniorok között Magyarországon. Mindketten elnyerték a Hungária Junior Champion címet. Quelle megnyerte a rangos Derby Győztes címet, majd a felnőttek között nyert több CAC és CACIB címet, a Helsinki Európakiállításon pedig osztályában a második lett. Csak a gazdája érdektelensége miatt nem fejezte be a Hungária Champion címet. Quimberley családi okokból nem folytathata a sikeresen induló kiállítási karrierét. A bátyja -
Nyitramenti Question Master – könnyedén elérte a Hungária Junior Champion címet, ezen kívül volt dobogós kölyök Best in Show-ban. Egyévesen Svédországba költözött a Callahorn kennelbe, ahol beillesztették a tenyéssz programjukba.

Intenational, Bulgár, Szerb, Macedón Champion Nyitramenti Queen of Beauty

A Köakói Kimitől született kölykök közül a legsikeresebb a bájos Köakoi Rose, ő érte el a legnagyobb kiállítási sikereket. Spanyolországba került és ott International Champion, Spanyol Champion és Pogtugál Champion címeket szerzett.

Köakoi Rose

2005-ben csak egy alom született Rangertől. Az anya Dragon Gold Aqua Negra – a Világgyöztes Roclynn Kings Minstrel – trikolor lánya. A szép, egységes alomból csak egy lány - Dragon Gold Fantasy Flame - szerepelt kialításokon.

Kiskutyák Ranger-től és Dragon Gold Aqua Negra-tól

A 2006-os évben a kétszeres Magyar Klubgyöztessel - Stonehaven Basic Instinct-tel pároztattuk. 2 kan és 3 szuka született. Mind a három lány tenyésztésbe került. Közülük két dark-sable - Stonehaven Early Dawn és Stonehaven Easter Bunny - gyakran szerepelt kiállításokon és nagyon jól mutattak a ringben. Utóbbi CACIB címet nyert egy budapesti nagy kiállításon.

Stonehaven Easter Bunny

Stonehaven Early Dawn

2007-ben születtek azok a kölykök, akikkel Ranger beírta nevét a fajta történetébe és maradandó nyomot hagyott. Februárban született egy-egy alom nálunk és a Kőakói kennelben. A mi gyönyörű Európagyőztes Nyitramenti Leimotive-unktól (az Európagyőztes Nyitramenti Chimney Sweep lánya) 5 kölyköt szült. Közülük kettő – Nyitramenti Wonderfull Life és Nyitramenti Waterloo – futott be fényes kiállítási karriert. Mindketten International Championok, Magyar Championok, Német Championok és Szlovén Championok. Waterloo ezt még megfejelte egy Osztrák Champion címmel. Mindkettőjük utódai szép kiállítási sikereket értek el.
Huguk Nyitramenti Walkie Talkie Román Champion és a Silverlight kennelben születtek utódai.
Öccsük Nyitramenti Walkover Bosznia-Hercegovinában él és szintén születtek utódai.

International Champion, Hungária, Szlovén, Német Champion, Hungária Grand Champion
Nyitramenti Wonderful Life

International Champion, Hungária, Szlovén, Német, Osztrák Champion
Nyitramenti Waterloo

Néhány héttel eltéréssel a fenséges Kőakoi Oxana szült egy almot Rangertől.
Ebbe az alomban született Kőakói Terry Tramp és Titania. Trampről aki kétség kívül a Ranger legjobb fiú utóda muszáj bővebben írni. Ez a csodaszép collie kennelünkben töltötte junior korát és futott be fantasztikus junior karriert.
Első alkalommal 2007-ben 9 hónaposan az Amszterdam Winner kiállításon mutattuk be ahol Fiatal Amszterdam Gyöztes lett és ezzel jogot szerzett a Crufts-on való részvételre. Késöbb 2008 februárjában a Brnoi CACIB-on Best Junior és fajtagyöztes lett. Márciusban - elsőként a kontinensen (Anglián kívül) tenyésztett collie-k közül - a Crufts-on Res CC címet ért el. Fantasztikus, felejthetetlen nap, nagyon hálásak vagyunk a kiváló szakértő bírónak Valery Geddes asszonynak, akitől Tramp nagyszerű bírálatot kapott. Később Magyarországon Tramp még több nemzeti és nemzetközi kiállításon bizonyított, mindig fajtagyöztes lett kétszer az FCI 1-es fajtacsoport győztese lett és nyert Junior Best in Show-t.
2009-ban Tramp Norvégiába a Dignity kennelbe költözött, itt megszerezte a Norvég Champion címet. Nálunk maradt viszont a fia Hungária Champion Nyitramenti Zinedine Zidane, aki nagyon népszerű apajelölt a tenyésztők között. Számos országban (köztük Angliában) élnek utódok tőle. A Zidane kölykök közül meg kell említeni a Fiatal Világgyöztes lányt Aydeen A Touch of Heaven-t aki szlovén tenyésztés.

Ranger fia Kőakói Terry Tramp - Res.CC a 2008-as Cruftson.

Tramp lánytestvére – Kőakói Titánia – Magyarországon a Kisalagi kennelben él. Ő is egy kitűnő kiállítási kutya. International Champion, Magyar, Osztrák, Román és Horvát Champion. Érdekesség, hogy Ranger két lánya is megnyerte a Hungária Collie Sheltie Corgi klub éves pontversenyét. Kőakói Titania 2010-ben, Nyitramenti Wonderful Life 2011-ben lett a TOP 1 Collie szuka. 2012-ben Nyitramenti Wonderful Life ugyanazon pontversenyben a tenyészszukák között lett első.

International Champion, Hungária, Osztrák, Horvát, Román Champion, Hungária Grand Champion
Kőakói Titania

2007-ben Rangertől Magyarországon Meda Garden kennelben is született egy alom Roclynn Kings Minstrel lányától. Ebből az alomból a kiállításokon a legsikeresebb Orange Orin of Meda Garden aki Szerb Champion. Ő nem csak a ringben, hanem a kiképzésben is kitűnő eredményt ért el.

Szerb Champion Orange Orin of Meda Garden

A 2008-as évben három alom apja volt Ranger, kettő Magyarországon egy pedig Lengyelországban született. Magyarországon a Köakói kennelben a nagyon szép trikolor Kőakói Pretty Girltől született egy figyelemre méltó alom. Egy fiatal kan, C Volgográdba (Oroszország) Tatjana Bukinához került. Ö Ranger hatodik utóda aki megszerezte az Internatinal Champion címet. Elnyerte még az Orosz Champion, Orosz Club Champion és Szlovák Champion címeket. Ezen kívül megnyerte az osztályát a Pozsonyi Világkiállitáson és helyezett volt a Salzburgi Világkiállításon. Vincent sikeresen vesz részt az oroszországi tenyésztésben.
Testvére Kőakói Viking Brigoree - Junior Champion Szlovéniában és a Szlovén Fiatal Klubgyőztes, kitűnő utódai születtek. Két gyönyörű szukát ebből az alomból Kőakói Viktoriát és Virginiát sikeresen állították ki Magyarországon.

International Champion, Orosz, Szlovák, Moldovai Champion
Kőakói Vicent

A második alom itthon a Campobelloi kennelben született az anya Multichampion Nyitramenti Romantic Tale.
Ebben az alomban született kan Campobellói Ballantine’s - Hungária Junior Champion, Hungaria és Szlovák Champion. Nemrég született meg tőle az első kölykök.
Ballantine’s lány testvére Campobellói Bailey's is Hungaria és Szlovák Champion. Ö két másik testvérével sikeresen részt vesznek a tenyésztésben.
Az utolsó alom Rangertől Lengyelországban született, a Classica Bezkidska kennelben a Lengyel Champion Nyitramenti Ursa Major-tól. Egy nagyon szép szuka Norvégiába, Astri Hedenstadhoz a Dignity kennelbe került.

Jelenleg nálunk a Nyitramenti kennelben három Ranger leszármazott él, két kan és egy szuka unoka.
- Hungária Champion és Szlovén Junior Champion Nyitramenti Zinedine Zidane - Köakói Terry Tramp fia.
- Internationa Champion, Magyar és Oszrák Champion, Magyar és Osztrák Klubgyőztes Nyitramenti Eusebio
Nyitramenti Wonderful Life fia.
- a fiatal lány pedig a Magyar és Slovén Junior champion, Szlovén Junior klubgyőztes Nyitramenti Briget of Radway - Nyitramenti Waterloo lánya.

Nyitramenti Zinedine Zidane

Nyitramenti Eusebio

Nyitramenti Bridget of Radway

Drága barátunk Ranger átment a szivárvány alatt, oda ahol mindig szép és fiatal marad.

2013 Januar

Vissza A lap tetejere

Nyitramenti collies, 2013
Magyarország 2132 Göd, Margit u., 4
tel. 06 27330522, 06 306310733